Selecteer een pagina

Een merkstijl is nooit af

Samen met Schiphol revitaliseerde Edenspiekermann in 2017 het Schiphol merk. Ik was creatief en financieel verantwoordelijk voor de opgefriste merkstijl. Als onafhankelijk ontwerper en artdirector werk ik sinds 2018 nog regelmatig voor Schiphol. Want omstandigheden veranderen en een vitaal merk zorgt dat het bij de tijd blijft.

Merkontwikkeling
Merk bouwen
2016-heden

Een merkstijl is nooit af

Samen met Schiphol revitaliseerde Edenspiekermann in 2017 het Schiphol merk. Ik was creatief en financieel verantwoordelijk voor de opgefriste merkstijl. Als onafhankelijk ontwerper en artdirector werk ik sinds 2018 nog regelmatig voor Schiphol. Want omstandigheden veranderen en een vitaal merk zorgt dat het bij de tijd blijft.

Merkontwikkeling
Merk bouwen
2016-heden

Net zo kleurrijk als de wereld

Een van de belangrijke bouwstenen van de merkstijl is een palet van 37 luchten. Deze vertegenwoordigen verschillende plaatsen op de wereld op verschillende tijdstippen van de dag. Als herkenbaar element gebruiken we een hoek van 20 graden, de stijghoek van de meeste vliegtuigen. We hebben een tone of voice die eerlijk en vriendelijk is. En, waar dat past, ook af en toe met een kwinkslag.

Passagiers, vracht en vastgoed

Schiphol is een complexe organisatie. Naast de passagiersstroom is er ook vastgoed, vrachtvervoer, winkelen en parkeren. We ontwikkelden een kleurrijke en brede merkstijl. Hiermee kan Schiphol passend communiceren met zeer uiteenlopende doelgroepen, van passagiers tot zakelijke partners. Want alle organisatieonderdelen hebben hun eigen middelen, doelgroepen en boodschappen. We hebben daarom een brede reeks inspiratievoorbeelden gemaakt. Van online en schermtoepassingen tot print, kleding, correspondentie en rapporten, powerpoint, video en social media, schoonmaak-karren, voertuigen etc.

Schiphol in 2023

De wereld staat niet stil. Schiphol heeft in 2023 een andere klank voor passagiers dan in 2017. Dus de communicatie verandert ook. Om een naadloze en herkenbare klantreis te bieden hebben we nu voor alle communicatie naar de passagiers een aantal vaste keuzes gemaakt in kleur, tone-of-voice en vorm.

Meer dan alleen vorm

Een tiental bureaus van allerlei disciplines gingen vanaf 2018 met de nieuwe merkstijl aan het werk. Het brandportal is hierbij een belangrijke instrument dat zorgt dat iedereen de stijl goed begrijpt en toepast. Samen met Schiphol heb ik de structuur en inhoud van dit platform geoptimaliseerd.

In 2020 heb ik geholpen om een eenduidige stijl te ontwikkelen voor alle partijen die kaarten, plattegronden en routebeschrijvingen maken. Dat gaat niet alleen over vorm. Voor de veiligheid op de luchthaven is het cruciaal dat de kaarten altijd zoveel mogelijk up-to-date zijn. Hiervoor hebben we samen met de organisatie een nieuw protocol ontwikkeld. Er is één database die de bron is voor alle kaarten; alle veranderingen worden hierin verwerkt.

Digital Airport Progamma

Schiphol zet de laatste digitale innovaties in om greep te krijgen op alles wat er in de terminal gebeurt. Airport Control is een onderdeel van het Digital Airport Progamma dat werd gestart om de 500.000 vluchtbewegingen per jaar in goede banen te blijven leiden. We ontwikkelden in 2017 samen met Airport Control een introductievideo waarin we laten zien hoe alle innovaties uiteindelijk samen komen en wat dat gaat opleveren. Het hele programma is er op gericht om mensen in de operatie te helpen betere beslissingen te nemen en soepeler samen te werken. We hebben daarom mensen uit verschillende delen van de keten aan het woord gelaten. De complexe processen werden gevisualiseerd in geanimeerde infographics.

Merkontwikkeling 2016-2017
Edenspiekermann: Danny Kreeft, Marieke Griffioen, Suzanne van Gompel, Jonne Kuyt, Jerry den Ambtman, Titia Schoenaker, Margriet Lappat, Floor Herman.
Fotografie: Niels Stomps en Chantal Spieard (Fotoformation), Roel van Koppenhagen, Bart Brussee.

Airport Control 2017
Edenspiekermann: Marieke Griffioen (Concept en art direction), Ginette Lavell (Copy)
Illustraties: Robert Vulkers
Video: Crossmark Pictures
Motion: Graphics Harold Houdijk

Design en art direction voor diverse projecten 2018-heden
Zoals brandportal, plattegronden, communicatie concept voor COVID maatregelen en bouwschotten

Merkstijl voor passagiers 2022
Ontwerp: Marieke Griffioen
In samenwerking met Brand Potential: Marco de Meijer, Jorge Dallos, Joyce Vaes
En Schiphol Digital: Claudia Aio